Verwerking

Fijnmazig sorteren van textiel met als doel hergebruik en recycling te scheiden

Een groot deel van het textiel kan na sortering weer verkocht worden als kledingstuk, dit noemen we hergebruik. Het deel textiel wat overblijft noemen we recycling kwaliteiten, dit textiel sorteren we op materiaalsoort om het zo gereed te maken voor verdere verwerking. In het recyclingproces wordt het textiel onder andere omgezet tot vezels, poetsdoeken, isolatiematerialen en garens. Wij zijn gespecialiseerd in zelf in eigen huis op maat snijden en distribueren van poetslappen. Slechts een klein percentage (minder dan 5 procent) van het ingezamelde textiel moet afgevoerd worden als restafval. Deze wordt met energieterugwinning verbrand. Vocht en niet -textiele vervuiling zijn de grootste boosdoeners. Door middel van communicatie en optimalisatie spannen wij ons in om de hoeveelheid restafval te verminderen, dit in lijn met onze ‘Zero Waste’-filosofie.

Proces, soorten en afzet

Lossen
Bij binnenkomst worden de voertuigen op onze eigen (geijkte) weegbrug gewogen waarna er op de automatische stortband gelost kan worden. Het lossen duurt maximaal 20 minuten.

Opschonen
De stortband leidt het textiel naar een volgende band waar onze werknemers gelijk afval verwijderen en sorteren op o.a. schoeisel, accessoires, grote stukken textiel (zoals gordijnen), hard en zacht speelgoed.

Voorsortering
De schone textielfractie die overblijft wordt op 60 meter lange transportbanden onderverdeeld in ongeveer 40 soorten. Deze soorten zijn vooral gericht op items zoals truien en broeken maar er wordt ook gelijk gesorteerd op de zogenaamde crème kwaliteit.

Fijnsortering
Hier worden de items uit de voorsortering en het opschoon proces op kwaliteit en subcategorie gesorteerd. Ook wordt er voor een 2e keer gesorteerd op crème kwaliteit. Na dit proces komen er ongeveer 400 producten (hergebruik en recycling) uit voor verkoop.

Verpakken
Dit gebeurt afhankelijk van de kwaliteit in doorzichtige zakken, kleine balen of grote balen

Voor bovenstaande zijn wij in grote mate afhankelijk van ons personeel die intern opgeleid zijn en alle 400 soorten handmatig kunnen scheiden.

Wij verkopen onze producten in Nederland, Europa, Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika middels eigen winkels en een sterk netwerk van meer dan 300 partners.

Textiel zo lang mogelijk in de keten houden waarbij hergebruik voorop staat