Per 1 februari wijzigt onze bedrijfsnaam van Texned naar TexNL.

Gemeenten

Wij zamelen jaarlijks miljoenen kilo’s textiel in die we in Nederland sorteren. Zo behouden we (sociale) werkgelegenheid in Nederland en garanderen wij kwaliteit en transparantie van het verwerkingsproces.

 
Transparante verwerking
Flexibele inzameling
Innovatie
CO2 neutrale inzameling

Flexibele inzameling leidt tot meer en betere kwaliteit textiel

Wij zijn een betrouwbare partner voor diverse gemeenten en (semi)overheden in heel Nederland. Textiel verwerking zit in ons bloed en doen we al 30 jaar. Met alles wat we geleerd hebben is het proces continu geoptimaliseerd en verbeterd om voor zoveel mogelijk kledingstukken een goede plek te vinden.

Het meest duurzame wat we met het textiel kunnen doen is de levensduur verlengen dus we sorteren eerst op wat herdraagbaar is en dat verkopen we. Wat overblijft sorteren we op materiaalsoort om daarna zo hoogwaardig mogelijk te recyclen.

Herdraagbare kleding verkopen wij zo dicht mogelijk bij huis, dit houdt in dat we het eerst in Nederland proberen te verkopen en als dat niet mogelijk is pas erbuiten. In Nederland doen we dat via onze eigen online shop en via diverse tweedehandswinkels.

Als het textiel echt versleten is of er geen vraag naar is dan wordt het gerecycled. Onze mensen zullen al deze kledingstukken sorteren op het soort materiaal (en soms zelfs op kleur) zodat het verstuurd kan worden naar onze samenwerkingspartners die er dan weer garen van maken, poetslappen, isolatie, etc.

We zoeken natuurlijk ook naar nieuwe oplossingen voor het textiel want er zijn nog voldoende uitdagingen en veel kan beter of hoogwaardiger verwerkt worden. Daarom investeren wij een deel van onze winst in innovatie en recycling om te werken aan het uiteindelijke doel, een circulaire textielketen waarbij grondstoffen in de keten blijven en we minder grondstoffen hoeven te onttrekken van onze aarde.

Door textiel steeds beter en hoogwaardiger te verwerken hopen we dat het besef van textielscheiding toeneemt en er steeds minder textiel in het restafval terecht komt. Dit kunnen we niet alleen dus doe met ons mee als Gemeente: laat inwoners zien wat er allemaal van gebruikt textiel gemaakt kan worden of beter nog, koop als Gemeente producten van gerecycled textiel en draag circulariteit uit!

Alleen door samenwerking kunnen we de textielketen sluiten.

Samenwerking met onder andere;

Wil je meer weten over hoe wij ons steentje bijdragen
aan een schonere en circulaire textielketen?